
Slow Food is het tegenovergestelde van Fast Food; lekker, puur en eerlijk eten, dat de culturele en traditionele keuken wil behouden. De oorspronkelijke gewassen, landbouwtechnieken, kruiden en veeteelt worden bij Slow Food gerespecteerd. Het begrip Slow Food is al lang niet nieuw meer, en het concept nog veel minder. Zuid-Tirol, met zijn levende tradities, dat is immer ‘Slow Living’ avant la lettre!
Wij doorkruisen Zuid-Tirol van oost naar west, op zoek naar drie authentieke producten.
Graukäse of grijze kaas: in elke vallei een verrassing
Grijze kaas vindt zijn origine in de barre leefomstandigheden van het bergbestaan. De kaas werd gemaakt van de overgebleven restjes magere melk uit de karnton. Tegenwoordig wordt het als een echte delicatesse beschouwd. Vooral populair in het oosten van Zuid-Tirol, heeft iedere boerderij en iedere berghut heeft zo zijn eigen manier om de kaas te bereiden, aangezien intuitie, ervaring en familietradities onmisbare ingrediënten zijn. De Graukäse van Valle Aurina/Ahrntal was bijna verdwenen voor hij in 2005 door Slow Food bekroond werd als een bijna-vergeten, hoge-kwaliteits regionaal product bereid via traditionele methoden. Grijze kaas is arm aan vet en de smaak komt het best tot zijn recht met vinegrette en uiringen, hoewel het ook geserveerd kan worden met gestoofd fruit, groente en honing. Deze kaas heeft varianten van een milde, zure tot zeer sterke smaak. Laat je dus op iedere locatie waar ze deze delicatesse maken verrassen met 'hun' kaas !
Brilschaap op de almweiden
In Val di Funes/Villnöss in de Dolomieten wordt in kleine boerderijen en op de open vlaktes van de bergalmen het befaamde Zuid-Tiroolse brilschaap gekweekt. Het vlees heeft een unieke smaak: zacht en mals en van ongeëvenaarde kwaliteit. Een pure delicatesse is het lamsvlees, dat bovendien proteinen, vitamine- en mineralensupplementen en essentiële vetzuren bevat. Proef het ook eens op een andere manier: als gekookte ham, salami of de zogenaamde ‘Kaminwurze’, een gerookte en gedroogde rauwe worst zonder varkensvlees.De zachte en uiterst kwalitatieve wol van het brilschaap wordt gebruikt om exclusieve, 100% pure schaapswol producten te vervaardigen, zoals dekens, bedden of sokken. Brilschaapwolproducten zijn vandaag een felbegeerd kwaliteitsproduct voor wie op zoek is mooie, echte materialen.
Pareltjes uit de Vinschgau
Vinschger Paarl of Parels uit Val Venosta/Vinschgau zijn broden ter grootte van een ondertas, zo’n 2 tot 3 cm dik. Traditioneel werden ze als ‘parels’ aan elkaar gebakken – vandaar de naam. Het brood is bereid van zuurdesem met komijn, venkel en koriander en rijst slechts kort, zodat een stevige, platte structuur ontstaat die vroeger erg geapprecieerd werd omdat ze lang goed blijft en vandaag een schitterend proviand vormt voor een lange wandeling! Een delicatesse met ‘Speck’ of locale kazen.
Pareltjes uit de Vinschgau
Vinschger Paarl of Parels uit Val Venosta/Vinschgau zijn broden ter grootte van een ondertas, zo’n 2 tot 3 cm dik. Traditioneel werden ze als ‘parels’ aan elkaar gebakken – vandaar de naam. Het brood is bereid van zuurdesem met komijn, venkel en koriander en rijst slechts kort, zodat een stevige, platte structuur ontstaat die vroeger erg geapprecieerd werd omdat ze lang goed blijft en vandaag een schitterend proviand vormt voor een lange wandeling! Een delicatesse met ‘Speck’ of locale kazen.
Lees meer informatie van de Toeristische dienst van Tirol
0 comments:
Post a Comment