Monday, November 18, 2013

Meer dan honderd Michelinsterren in België en Luxemburg

De culinaire sterrenhemel is dankzij de Michelingids België en Luxemburg 2014 nog maar eens rijker gevuld. Met twee nieuwe tweesterrenrestaurants en negentien restaurants die één ster krijgen, bewijzen de Belgische en Luxemburgse chefs dat hun gastronomie bruist!

Gastronomie
Gastronomie is een kookkunst die zich voortdurend ontwikkelt. De aandacht die de afgelopen jaren steeds meer naar de garnituren ging, is terug verschoven naar het product. Het draait niet meer alleen om het gebruik van moderne technieken. Neen, die technieken worden nu ingezet om het product naar voor te brengen en te laten excelleren. De samenhang van smaken en ingrediënten, daar streven de chefs vandaag naar.
Op het vlak van kookkunst springen er in België nog steeds drie restaurants uit: De Karmeliet (Brugge), Hof van Cleve (Kruishoutem) en Hertog Jan (Sint-Michiels). Deze vaste waardes behouden hun drie sterren en behoren met hun kenmerkende kookstijlen nog steeds tot de wereldtop.

Bon-Bon en Bartholomeus
De gestage evolutie van de Belgische gastronomie wordt in de verf gezet door twee nieuwe tweesterrenrestaurants. Het Brusselse Bon-Bon is uitgegroeid tot een van de beste zaken van het land. Chef Christophe Hardiquest brengt kwaliteitsproducten naar een hoger smaakniveau dankzij zijn tekenende creativiteit en techniciteit. Bartholomeus uit Knokke-Heist dankt deze onderscheiding aan de creaties van Bart Desmidt: fijne gerechten die uitblinken dankzij de harmonie van smaken.

Sterren
Maar liefst achttien Belgische restaurants krijgen één Michelinster (12 in Vlaanderen, 2 in Brussel en 4 in Wallonië). Dat zorgt ervoor dat de Michelingids voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan honderd Belgische restaurants telt met één ster (101 om precies te zijn).
De opvallendste terugkeer laat het prestigieuze Villa Lorraine optekenen: deze grande dame van de Brusselse gastronomie heeft terug een ster te pakken dankzij zijn talentvolle chef, Alain Bianchin. Het maakt daarmee zijn statuut waar van rijzende ster, die het in de Michelingids 2013 kreeg. Ook de andere rijzende sterren, The Glorious (Antwerpen) en De Kristalijn (Genk), hebben de stap naar het sterrendom gezet.

België en Luxemburg
Het product als hoofdrolspeler, puur en eerlijk, dat is dus de voornaamste ontwikkeling in België en Luxemburg. Maar daar blijft het niet bij. Er is namelijk ook steeds meer sprake van een ijzersterke verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het bewijs hiervan wordt onder meer geleverd door de karaktervolle keuken van Vous lé Vous (Hasselt) en de smaakvolle gerechten die La Menuiserie (Waimes) serveert. Karakter en smaak typeren ook de kookstijl van Stéphanie Thunus. Zij behoort het het select kransje vrouwelijke chefs uit Wallonië en presenteert in Au Gré du Vent (Seneffe) een krachtige keuken.
In het Groothertogdom Luxemburg wordt één restaurant beloond met een Michelinster: Becher Gare uit Bech. Ook hier zijn de kenmerken een heerlijke productkeuken en een sterke prijs-kwaliteitsverhouding. Michael Ellis, de internationale directeur van de Michellingidsen, ziet een duidelijke vooruitgang. “Deze nieuwe selectie is een mooie weergave van de ontwikkelingen die zich afspelen op de Belgische en Luxemburgse culinaire scène, en in het bijzonder in Brussel.
Met 18 sterrenrestaurants en één nieuw tweesterrenrestaurant telt de Belgische hoofdstad meer sterren dan steden als Berlijn, Rome en Milaan. Brussel dwingt zijn plaats af in de Europese gastronomie.”

0 comments:

Post a Comment